Stöd till barn och familjer i Patos, Brasilien

I staden Patos i delstaten Paraíba, som ligger i inlandet av nordöstra Brasilien, finns ett nytt projekt. Regionen har höga temperaturer och långa perioder av torka. I stadsdelen Itatiunga finns det enkla bostäder byggda genom ett regeringsprogram där man hjälper befolkningen som lever i en marginaliserad situation att få en bostad till överkomliga priser.

I stadsdelen Itatiunga finns det 700 familjer och i genomsnitt har man minst två barn per familj. Omkring 1400 barn och ungdomar bor i samhället. Bristen på jobb, låga inkomster och informell ekonomi, samt att ungdomarna som ska läsa vidare på gymnasiet måste resa till andra stadsdelar, är några av svårigheterna i samhället. Mitt i detta samhälle finns projektet som för närvarande hjälper 388 barn mellan 6 och 14 år. Här får barnen stöd att utvecklas fysiskt, socialt och känslomässigt genom sportaktiviteter som karate, fotboll och handboll. Förutom sportaktiviteterna deltar de även i workshops om näring och hälsa. Tack vare samarbete med andra partners får barnen även sociala insatser i form av hälsovård, tandvård och psykisk hälsa. Detta har en positiv inverkan på samhället och leder till att projektet erkänns av myndigheter och familjer.

Under 2023 genomförde vi en aktivitet som blev speciellt lyckad! Vi utformade en workshop med canvasmålningar som hade temat ”Min första målning”. Målningarna blev sedan presenter till mors dag. På den stora dagen var mammorna bjudna på middag och möttes då av denna vackra överraskning. Det var ett speciellt ögonblick för oss att se de stolta och berörda mammorna ta emot sina gåvor och det blev till en stund av gemenskap mellan familjerna. Vi kunde se hur barnen kände sig stärkta och uppmuntrade och att de verkligen var huvudpersonerna i sina egna berättelser.

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Andréa Holmgren
Arbetar med stöd och rådgivning i CIBI:s sociala arbete och mission


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.