Glädje och feststämning blandat med våldsamma knarkligor i Rio

Skolstöd rio fepas

Rio de Janeiro är för många känt för sina vackra stränder, sina karnevaler och Kristusstatyn som står med öppna armar på toppen av berget Corcovado. Men Rio döljer en mörk baksida. I de många kåkstäderna råder ofta krig mellan polisen och droggängen.

Den senaste tiden har våldet i kåkstaden där projektet ligger ökat. Den har än en gång invaderats av olika droggäng. Det har nu blivit normalt att leva med tungt beväpnade ligister som går på gatorna med sina gevär, pistoler och granater. Människorna som bor i kåkstaden vet aldrig om eller när deras hus kan bli invaderat på grund av att de stödjer ”fel” droggäng, milisen eller polisen. På lördagskvällar och nätter är det ofta skottlossning och räder. Våldet har nått en sådan punkt att människor misshandlas, skjuts och hotas, mitt på ljusa dagen. Ingen hänsyn tas till barnen, som spenderar sina dagar lekandes på gatorna, och nu även måste bevittna det ökade våldet. Det är allt annat än en trygg plats för barn att växa upp på.

Skolan i Brasilien är halvdagar vilket innebär att barnen dels får mycket hemläxa, dels är beroende av fritidshem, eftersom föräldrarna ofta arbetar heldagar. På fritidshemmet i Rio de Janeiro får omkring 100 barn i åldrarna 3-16 år kärlek, mat, läxhjälp och tid för lek. En plats där de får möjlighet att vara barn. Många gånger är detta vad som krävs för att bryta generationer av fattigdom och inte fastna i droger och gängkriminalitet.

Vikten av utbildning

Vi arbetar tillsammans med lokala lärare och tränar lokala volontärer för att integrera familjer och främja skydd och stöd till utsatta barn. För att få ta del av våra aktiviteter behöver man gå i skolan. Barn som kommer till oss och som inte går i skolan skickar vi därför till närmsta skola i området, och vi kontaktar familjen för att berätta om vikten av utbildning. Varje vecka har vi aktiviteter i form av kulturella event, sport och mycket annat.

Vi har under många år arbetat för att tjäna Rios samhälle, men vi vet att många barn och unga dagligen möter svårigheter. Drömmen är att kunna hjälpa barnen att bättre hantera sina omständigheter. Vi drömmer om att utöka projektet genom utbildad personal som kan arbeta med psykosocialt stöd, fler lärare, fler klassrum och en Dojo (en plats där man utövar kampsport). Ju fler aktiviteter vi kan erbjuda, desto fler barn kan räddas från gatan.

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Andréa Holmgren
Arbetar med stöd och rådgivning i CIBI:s sociala arbete och mission


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.