Fritidsaktiviteter räddar barn från gatan, Brasilien

Projektet i Itacoatiara, är en del av nio olika insatser som sker för att trygga barns uppväxt i Brasilien. Itacoatiara ligger mitt i Amazonas djungel, 20 mil utanför närmast största staden Manaus. Här bor många familjer som lever
på jordbruk eller på att göra kol. Det finns skola för dessa barn men den ligger långt bort och utbudet av fritidsaktiviteter är obefintligt. Många föräldrar och familjer till barnen har ingen utbildning och barnen får inte det stöd de behöver för att få bra resultat i skolan. Projektet verkar för att göra det möjligt för barn och ungdomar att få bättre studievillkor genom olika aktiviteter, som läsning, matematik, musik och språk (engelska och spanska). Man har också en buss som hämtar barnen så att de får tillgång till skolan.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Tillsammans med EFKs samarbetspartner FEPAS, satsar man i projektet på att få en bättre framtid för dessa barn och ungdomar. Man satsar även på lärarkåren, genom fortbildning. Behoven är många och totalt får 74 barn och ungdomar stöd genom projektet. Målet är att nå 150 elever. De fastställda målen och planerade förändringar för perioden, att förbättra projektets verkstäder, blev genomförda på ett bra sätt, fyra badrum och fyra klassrum. Även de pedagogiska och administrativa verksamheterna har varit positiva. Studenterna uppmuntras till en nystart av året i sina relationer med kollegor, lärare och skolmiljön. Med kärlek, tålamod, beslutsamhet, uthållighet och kreativitet från lärarna som finns med i projektet.

Vad vill vi göra mer?

Projektet har fem specifika mål att eftersträva under kommande år:

  • Att nå målet med 150 elever
  • Att uppmuntra elevernas intresse för läsning i de tidiga årskurserna.
  • Att väcka ett större intresse för matematikundervisning och lärande. Många behöver läxhjälp.
  • Att motivera eleverna att lära sig musikinstrument, så som gitarr, keyboard och trummor.
  • Att öka intresset för att lära sig ett främmande språk, så som engelska och spanska.

Det finns även behov av att utveckla de som arbetar i projekten så att de har kunskap och kapacitet att arbeta med barnen på ett bra sätt.

Bia: "Det är en fantastisk möjlighet!"

Ana Beatriz, 13 år, går åttonde året i grundskolan. Hon har studerat i projektet sedan hon var 6 år gammal, då han började med grundläggande informatik, koreografi och läxhjälp i matematik. På grund av familjens flytt till en annan kommun tvingades hon avbryta sina studier i tre år, och återvände 2022. Hennes största intresse är dans, engelska, spanska, sällskapsspel, förutom besök till biblioteket, eftersom hon gillar att läsa mycket. Bia, som är hennes smeknamn, är dotter till skilda föräldrar, bor med sin pappa och tar hand om två bröder, 5 och 3 år, som också studerar i projektet. Hennes kommentar: ”Detta projekt är en utbildningskälla för alla åldrar och samtidigt gratis undervisning till alla som är intresserade av att lära sig något. Det är en fantastisk möjlighet”

Insamlingsnummer 49150 · Ge för livet 69150 · Barnhjälpen 59150

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)

0702423277

Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.