Glädje och feststämning blandat med våldsamma knarkligor i Rio

Skolstöd rio fepas

Rio de Janeiro är för många känt för sina vackra stränder, sina karnevaler och Kristusstatyn som står med öppna armar på toppen av berget Corcovado. Men Rio döljer en mörk baksida. I de många kåkstäderna råder ofta krig mellan polisen och droggängen.

Den senaste tiden har våldet i kåkstaden där projektet ligger ökat. Den har än en gång invaderats av olika droggäng. Det har nu blivit normalt att leva med tungt beväpnade ligister som går på gatorna med sina gevär, pistoler och granater. Människorna som bor i kåkstaden vet aldrig om eller när deras hus kan bli invaderat på grund av att de stödjer ”fel” droggäng, milisen eller polisen. På lördagskvällar och nätter är det ofta skottlossning och räder. Våldet har nått en sådan punkt att människor misshandlas, skjuts och hotas, mitt på ljusa dagen. Ingen hänsyn tas till barnen, som spenderar sina dagar lekandes på gatorna, och nu även måste bevittna det ökade våldet. Det är allt annat än en trygg plats för barn att växa upp på.

För barn som växer upp i kåkstaden är det livsavgörande att de får en stabil skolgång och meningsfulla aktiviteter i en trygg miljö. Skolan i Brasilien är halvdagar vilket innebär att barnen dels får mycket hemläxa, dels är beroende av fritidshem, eftersom föräldrarna ofta arbetar heldagar. På fritidshemmet i Rolla, där projektet ligger, får barnen kärlek, mat, läxhjälp och tid för lek. En plats där de får möjlighet att vara barn. Många gånger är detta vad som krävs för att bryta generationer av fattigdom och inte fastna i droger och gängkriminalitet.

Anna

Anna är en ung flicka från en familj med låg inkomst. Hon bor med sina föräldrar, 7 syskon och några kusiner, totalt bor 11 personer tillsammans. Hemma finns det inte alltid mat för alla och när Anna kommer till projektet för att delta i aktiviteter ber hon ofta om mellanmål som hon kan ta med sig hem till sina syskon. Trots bristen på mat hemma kommer Anna alltid till lektionerna och aktiviteterna på projektet och fokuserar helt på det hon gör tillsammans med sina vänner. Anna är alltid glad, trots den ekonomiska svårigheten i hennes familj. Projektet är den enda plats förutom skolan där Anna kan vara. Det har blivit en tillflykt för henne där hon kan få tänka på annat, leka och lära sig. En plats där hon är fri att vara barn.

Varmt välkommen som fadder för vårt projekt för barnen i Rios slumkvarter!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.