BARNHJÄLPEN     BOX 1624, 701 16 ÖREBRO     019-167625     info@barnhjalpen.com     BG: 900-5455   PG: 90 05 45-5

Sitemap

Glädjen är stor hos barnen i Itaporanga.

Foto: EFK:s arkiv

Fotbollsskolan som förändrar liv i Cascavel

Brasilien är ett land med enorma sociala kontraster och skillnaderna mellan rik och fattig är bland de största i världen. I nästan varje stad finns slum- eller slumliknande områden där de allra fattigaste och mest utsatta bor. Staden Cascavel, som ligger i delstaten Paraná i södra Brasilien, är inget undantag. Här stödjer Barnhjälpen en fotbollsskola för barn i stadens fattigaste delar.

”En fotbollsskola?” undrar någon. Ja, förutom att fotboll är landets överlägset mest populära sport så är faktiskt tillgång till sportaktiviteter en rättighet som är garanterad i landets grundlag. Vilket inte alls efterlevs på många platser. Men än viktigare är vad fotbollsskolan gör med dem som kommer dit. Genom fotbollsskolan får barnen inte bara lära sig att bli bättre på sin sport utan också livsnödvändiga kunskaper livet, såsom respekt för medmänniskor och hur man behandlar varandra. Kan du inte detta kommer du inte att lära dig något i skolan och du kommer inte att få arbete. Vilket leder till fortsatt fattigdom och/eller ett liv i kriminalitet.

En viktig faktor i hur barnen mår och utvecklas är förstås hemmiljön och därför handlar projektet också mycket om att stödja hela familjen, inte minst föräldrarna. Förutom fotbollsträningen får barnen och deras föräldrar hjälp i form av olika utbildningstillfällen på relevanta teman.

Med sporten som verktyg kan med andra ord hela familjer förvandlas. Ett exempel på det är Jhonny Ricardo Codebela Neto. Han är 18 år, bor tillsammans med sin far och sina fyra bröder och läser 3:e året på gymnasiet. Han har själv varit på projektet i åtta år och är (numera) en lugn och sansad person som säger att projektet har hjälpt honom att bli en bättre människa. Han säger att han under dessa åtta år har lärt sig mycket genom föreläsningarna och att när han började så kunde han inte sparka en boll och att nu kan han till och med förmedla det han lärt sig och han har till och med blivit hjälptränare i projektet. Och idrottsintresset han fick har gjort att han nu ska göra högskoleprovet för att bli gymnastik- och idrottslärare. När man tänker på var han kunde ha varit i dag, utan projektet, är det smått fantastiskt!

Du är varmt välkommen att bli Barnhjälpare för projektet i Cascavel! Anmäl dig redan nu genom att klicka på länken uppe i högerspalten.

Facebook